Pilot Shuttercam in omgeving ArenA


We zijn een nieuwe pilot met twee Shuttercams gestart in de omgeving van Johan Cruijff ArenA.
© Sjoerd Ponstein

Met de Shuttercams wordt de drukte op een privacyvriendelijke manier in de gaten gehouden. Voorbijgangers kunnen duidelijk zien dat de telcamera's uit staan op rustige momenten. De shutter is een fysieke afschermkap die het zicht van de camera zichtbaar blokkeert, vergelijkbaar met een webcamschuifje op een laptop.

Doel van het Shuttercamproject is een sensor te ontwerpen die zijn functie vervult maar daarbij alleen de strikt noodzakelijke gegevens verzamelt. Na een eerdere pilot op het Marineterrein worden de Shuttercams in de buurt van de ArenA voor het eerst ingezet in een ‘echte’ omgeving en door een landelijke marktpartij VCS.

Niet alleen de inzet van shutters, maar juist dat we samenwerken met een landelijke marktpartij en de gemeente Amsterdam, waarbij het concept direct wordt toegepast in een operationele omgeving, is wat dit project bijzonder maakt.”

— Thijs Turèl, mede-initiatiefnemer Responsible Sensing Lab

De Shuttercams in de omgeving van de Johan Cruijf ArenA houden de drukte rondom het stadion in de openbare ruimte in de gaten tijdens evenementen en helpen opstoppingen en onveilige situaties te voorkomen. Ze zijn een aanvulling op het Public Eye-project van de gemeente Amsterdam en de ArenA: een privacy-vriendelijke open-source oplossing voor het meten van drukte. Binnen dit project analyseert een algoritme de camerabeelden zonder tussenkomst van medewerkers van de gemeente en zet deze om naar tellingen. Dat is de enige informatie die de medewerker ontvangt: de camerabeelden zelf worden niet getoond noch opgeslagen.

Amsterdam is de eerste gemeente die deze twee innovaties (Shuttercam en Public Eye) combineert. Zo voert de gemeente haar taken efficiënt uit, terwijl de privacy van Amsterdammers en bezoekers beter wordt gewaarborgd.

Op de projectpagina is de evenementenkalender te vinden, waarop precies te zien is wanneer de Shuttercams bij de ArenA wel en niet monitoren.

Shuttercam 15
© Sjoerd Ponstein
Shuttercam 18
Shuttercam 13
Shuttercam 10

De pilot met de Shuttercams in de omgeving van de ArenA loopt tot januari 2023. Tijdens de pilot wordt voorbijgangers om hun mening gevraagd, maar ook de ervaringen van de mensen die achter de schermen met de telcamera’s werken en de camera's onderhouden worden meegenomen in het onderzoek.

De resultaten van de pilot worden gebruikt bij het ontwerpen van nieuwe, 'verantwoorde' manieren van cameratoezicht in de stad. Indien succesvol, zal VCS de techniek verder ontwikkelen en kan het project worden opgeschaald binnen Amsterdam en andere gemeenten.

Dit project kan in tal van situaties een praktisch uitvoerbare oplossing bieden voor overheidsorganisaties die de privacy van hun burgers beter willen waarborgen.”

— Marvin Fonteijn, account manager, VCS

Shuttercam Johan Cruijff ArenA is een samenwerking tussen het Responsible Sensing Lab, VCS en de Johan Cruijf ArenA en is uitgevoerd door Life Electronic en Tapp.

Het familiebedrijf VCS organiseert en regisseert overal in het land cameratoezicht, o.a. in steden, het openbaar vervoer, lucht- en zeehavens, musea, ziekenhuizen en winkelcentra.

De Johan Cruijff ArenA streeft als een van de meest duurzame en innovatieve stadions ter wereld naar een positieve impact op haar omgeving. Met digitale oplossingen voor mobiliteit, veiligheid, inclusiviteit en duurzaamheid is het stadion aanjager van de gebiedsontwikkeling van Amsterdam Zuidoost en draagt zij bij aan de ontwikkeling van smart cities, zoals Amsterdam.

Johan Cruijff ArenA

Tom van Arman

Smart City Strategist & Future City Maker, Tapp

tapp

Sam Smits

Project Manager Responsible Sensing Lab

Marvin Fonteijn

Account manager, VCS Observation

VCS Observation

Markus Pfundstein

Director & Principal Engineer, Life Electronic

Life Electronic

Daan Groenink

Innovation officer, CTO Office City of Amsterdam